Servering af øl
Forskellige øltyper

Servering af øl

Det er afgørende for oplevelsen, hvordan øllet serveres. Der er mange faktorer, som spilller ind her. Bl.a. drikkens temperatur, glasset det serveres i, og hvordan øllet hældes op.

Temperatur

En kold øl på en varm sommerdag er fantastisk. Men hvis du rigtig vil smage øllet, og fange alle smagsnuancerne i din bryg, skal den ikke være alt for kold. Det anbefales, at serveringstemperaturen ikke går under 8 grader.

Desværre serverer de fleste deres øl alt for kold. Det skaber flere problemer. Fx frigiver øllen mindre kulsyre, jo koldere den er. Før at øllet kan frigive sine aromaer, skal den frigive nok kulsyre. Er øllen for kold, vil den derfor ikke frigive sine aromaer. Derudover kan en meget koldt tempereret øl bedøve smagsløgene på tungen.

Glas

Ligeledes frigøres aromaer, når øllet hældes på glas, fordi denne proces frigør kulsyren. Glassets form har ligeledes betydning. Det er godt at vælge et glas, som snævres ind for oven. Derudover er det vigtigt, at glasset er rent. Hvis der er rester af fedt eller sæbe, vil de påvirke øllets struktur. Skummet kan mindskes, og øllen kan hurtigt blive flad.

Ophældning

Det er vigtigt at skænke øllet, så der dannes skum. Skumningen kan variere fra øl til øl og glas til glas, så hældningen og teknikken varierer. Skummet er tegn på, at der er frigivet nok kulsyre til at smagen kan træde i karakter. Samtidig er det behageligere at drikke, da maven vil blive oppustet, hvis man drikker en øl, hvor kulsyren ikke er frigivet. Som tommelfingeregel, kan man sørge for, at der er 2,5 cm skum efter ophældning.

Hvis du ønsker meget skum, skal du hælde kraftigt og direkte op i glasset. Hvis du vil have mindre skum, kan du tippe glasset, mens du hælder. Sørg desuden for, ikke at hælde helt op til kanten.