Øltyper
Guide til ølbrygning

Øltyper

Der findes utallige typer og variationer af øl. Øllet varierer især i forhold til udseende, alkoholprocent, råvarer og ballinggrader. Balling grader giver udtryk for urtens massefylde. Høj Balling grad er lig med tyk og kraftig øl, som ofte har høj alkoholprocent. Derudover adskiller øl sig ofte i forhold til over- og undergæring. Undergærede øl er typisk klare, mens overgærede øl kan være mere uklare og dense. Nogle har bundfald.

Lager er en fællesbetegnelse for undergærede øl. Pilsner og lager kan derfor ses som det samme. På engelsk er lager det samme som pilsner.

Ale er en fællesbetegnelse for overgærede øl. Smager ofte af humle, med bundfald og uklart skær.

Her gennemgås nogle af de mest populære øl.

En lys og gylden øl. Den er undergæret og derfor klar. Den ligger på 12 grader Balling og har således middelurt-vægt. Tuborgs og Carlsbergs grønne øl er pilsnere.

Engelsk øl med kobberfarve. Bitter humlesmag, som ofte balanceres godt med maltens sødme. Mindre boblende på grund af lavt kuldioxid indhold. Alkoholprocenten ligger på 2,4 – 4,4. Øllen er overgæret.

Variant af bitter med mere kuldioxid. Mere lys i farven – som stadig minder om rav eller kobber. 4 procent alkohol.

En yderligere variant af Pale Ale, som er mere bitter (humlet), mere frugtig i smagen og mere syre. Alkoholprocenten ligger ofte lidt højere end Pale Ale.

Mørk farve, men der findes også lyse versioner. Den er undergæret og alkoholprocenten er over 4,6 og Ballinggraden er på 16. Laves også ekstra stærk som doppelbock med en alkoholprocent på 6-10,5. Dobbeltbock ligger over 18 ballinggrader. Tysk øl.

Overgæret, sød, maltet øl med lav alkoholprocent. Ikke så humlet. Mærkebrun farve og 1,3 – 4,8 procent alkohol.

Oprindeligt overgæret øl – nu til dags fås portere oftest undergæret med højt maltindhold samt rigeligt humle. Farven er mørk og øllet kommer fra England.

Stout og porter er mere eller mindre det samme. Stout har mange undertyper og er meget mørk i farven. Skummet er tæt og cremet.

Tysk, overgæret øl fra Düsseldorf. Farven er kobber og smagen ligner Pale Ale. Alkoholen ligger på 3,25 procent.

Tysk, overgæret øl fra Köln. Farven er gylden og den minder om pilsner. Alkoholprocent på 3,6.

Undergæret øl med ravgylden farve og en alkoholprocent på 4,2 – 4,4. Tysk øl.