Flaske vs Dåse
Alt om øl

Flaske vs Dåse

Et norsk og engelsk studie af smagspræferencer fra 2016 viser, at langt de fleste foretrækker øl fra flaske sammenlignet med dåse. Forsøgspersonerne fik serveret øl i plastikkopper, og forskerne fortalte, hvorvidt øllen kom fra en flaske eller en dåse. Hele 61 % sagde, at de foretrak øllen fra flaske, mens 11 % bedst kunne lide dåseøl. 27 % sagde, at de ikke kunne smage forskel. Da forskerne bagefter lavede en blindtest og serverede plastikkopper med øl, blev øl og dåse rangeret helt ligeligt. Forskerne kunne således konkludere, at den grundlæggende smagsoplevelse var indifferent.

Indholdet i både dåse og flaske er helt ens. Der kan være meget små forskelle i forhold til tapning, da det kan være nemmere at sikre en iltfri tapning på flaske, da den lettere kan tømmes for luft. Men studiet fra 2016 viser, at det ikke er noget, man som almindelig forbruger tydeligt kan smage forskel på.

Der hvor forskellen i stedet kan ligge er i forhold til oplevelsen og vores associationer med forskellige attributter ved flaske og dåse og fadøl for den sags skyld. Dette kan fx tage sig ud i forhold til vægt, kurver, kanter, lyd, kultur og traditioner. Flasker er tungere og mere kurvede, hvilket mennesker kan have tendens til at associere med kvalitet og smag. Dåsens meget markante kant kan have en betydning for øllets skumning. Der vil ofte opstå mere skum ved mundingen, når der hældes fra en dåse, hvilket kan være et irritationsmoment for nogle. Derudover har udformningen og følelsen af emballagen en effekt på vores oplevelse af øllet.

Hvorvidt øl skal drikkes fra dåse eller flaske er således en subjektiv vurdering. Selve indholdet er det samme.