Fun facts om øl og bryg
Hvorfor hedder det øl? Hvordan smager man ordentligt på øl? Og hvordan laver man alkoholfri øl?
Ordet øl
Oprindeligt hed øl “alut”, hvilket kommer af “alu”, som på old-germansk betyder bitter. Finnerne bruger betegnelsen “olut”, som ligger meget tæt på det oprindelige navn. England betegner bitter øl som “ale”, hvilket også kommer herfra. På moderne dansk har vi undladt t’et og trukket a og u sammen til “ø”. Øl hedder nu det samme på både dansk, norsk og svensk.
Kvindelige og mandlige bryggere
I traditionel forstand var kvinderne brygmestre. Mændene gik på jagt, mens kvinderne blev hjemme og passede børn, lavede mad og bryggede øl. I datidens Babylon drev kvinderne de store ølhuse. Gennem middelalderen begyndte mændene at tage over, og i 1525 fik vi det første bryggerlav i Danmark, som udelukkende var for mænd.
Ordet bryggeri
Ølbryggeri var en aktivitet, som alle beskæftigede sig med i gamle dage. Dengang man ikke kunne gå i supermarkedet og købe specialøl på flaske. Ølbrygningen foregik i gårdens bryggers, hvoraf navnet bryggeri er opstået.
Beskriv øl som en professionel
Øl drikkes først med øjnene. Når øllet hældes op i glas, kan du se dets bevægelse, skum og farve. Hold glasset op mod lyset, så du kan vurdere dets farve, skum og klarhed. Farven kan beskrives med alt der falder dig ind, når du betragter øllet. Er det kaffefarvet, strågult eller nøddebrunt?
Slyng øllet i glasset, så de frigiver yderligere aroma og duft til det. Kan du fornemme frugter såsom blomme, citron eller æble. Kan du fornemme krydderier, blomster eller nødder. Lad tankerne og associationerne løbe og få frit spil.
Smag på øllet som en feinschmecker
Når du smager på øllet, kan du være opmærksom på, om du genkender aromaerne, som du oplevede ved duften. Det kan også være at du får en helt anden smagsoplevelse. Lad igen fantasien og associationerne få frit spil. Fornem balancen mellem sødme, syre og bitterhed. Sødme smages foran på tungen mens bitterheden lægger sig bagerst. Det er derfor afgørende, at øllen drikkes og ikke spyttes ud i forbindelse med ølsmagning.
Alkoholfri øl
Alkoholfri øl kan være et sundt og smart alternativ, til den som vil nyde en smagfuld drik, uden at skulle bekymre sig om alkoholens effekt. I 2014 blev grænsen for alkoholfri øl hævet fra 0,1 til 0,5 %, således at det nu er tilladt at kalde øl for alkoholfri, når indholdet af alkohol max er 0,5 %. Dette har åbnet op for et bredere udvalg og bedre smag. Alkoholfri øl kan fremstilles helt uden gæring, således at alkoholen ikke dannes. Som kompensation tilføjes andre smagsforstærkere. En anden metode er, at opvarme den færdige øl, således at alkoholen fordamper.